Uniek staatsieportret Z.K.H. Koning Willem-Alexander

Persbericht Gemeente Borger-Odoorn

Een bijzondere samenwerking tussen kunstenaar en aardewerkfabriek resulteerde in de creatie van een uniek staatsieportret van Koning Willem Alexander.

Donderdagavond 27 maart onthulden wethouder Jacob Bruintjes en Anne Verhart het nieuwe staatsieportret in de raadzaal van het gemeentehuis in Exloo. Een uniek kunstwerk dat tot stand gekomen is uit de bijzondere samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jan van der Meij uit Exloo en keramiekfabriek Royal Goedewaagen in Nieuw Buinen. Het idee van een tegeltableau als uitgangspunt voor een staatsieportret vanuit Royal Goedewaagen en het ontwerp voor het portret dat kunstenaar Jan van der Meij bij de gemeente indiende, brachten de kunstcommissie van de gemeente op het idee om beide partijen bij elkaar te brengen.

Tijdens een inspirerende middag in de keramiekfabriek lanceerde Jan van der Meij het idee om zijn ontwerp niet op een rechthoekig tegeltableau met vierkante tegels te vangen, maar de grilligheid van het oorspronkelijke ontwerp te volgen. De tegeltechniek die directeur Yvonne Kooi van de aardewerkfabriek voorstelde, bleek bij navraag al rond 1900 van de vorige eeuw te zijn ontstaan. De zogenaamde sectieltechniek waarbij de voorstelling ‘versneden’ wordt op de manier van de glas-in-lood-techniek.

Foto: Kitty van der Meij | © Alle rechten voorbehouden

Hoewel het schilderen op kleitabletten de kunstenaar uit zijn comfortzone haalt, ging Van der Meij akkoord en de productie kon van start. Een nieuw uniek productieproces waarin fabriek en kunstenaar elkaar vonden, volgde in het zoeken naar de juiste kleidiktes en schilderglazuren. Jan van der Meij gaf het technische aspect van de sectieltechniek een speciale invulling door verschillende segmenten in reliëf uit te voeren.

Van der Meij: “Ik heb vooral het visionaire van besturen en regeren tot uitdrukking willen brengen. Dit heb ik gedaan door brokstukken en zwerfstukken om en boven het hoofd van Koning Willem Alexander aan te brengen. Dit symboliseert de gedachten en ideeën die bij een vooruitziende blik horen. De zwerfstukken waaieren uit in de richting van het raam en het gevoel dat dit oproept kan zowel naar buiten als naar binnen worden ervaren. Deze dynamiek van hersenspinsels heb ik op deze manier willen verbeelden. Tevens zijn hier hunebedden in te herkennen welke voor de gemeente Borger-Odoorn natuurlijk een belangrijk beeldmerk zijn. Het goud dat is gebruikt geeft het koninklijke weer en de oranje kleur staat uiteraard voor ons koningshuis en onze landskleur. Het vele blauw dat ik heb gebruikt symboliseert ons waterrijke land, het gevecht hiertegen maar  tegelijk ook de welvaart die het ons brengt en altijd heeft gebracht. Samen met de koningsmantel vormt dit ook onze driekleur. Het totale kunstwerk heeft voor mij een organisch en dynamisch karakter, waarvan ik hoop dat het inspirerend werkt voor iedereen die de raadzaal gebruikt.”

De uitvoering van dit staatsieportret van Koning Willem Alexander bij Royal Goedewaagen past in de traditie van dit meer dan 400 jaar oude bedrijf waarbij kunstenaars vrijelijk in de fabriek konden experimenteren en waarbij zij een beroep konden doen op een eeuwenoud ambachtelijk vakmanschap.

Een filmpje van de onthulling vind u op de site van RTV Drenthe: Bijzonder Staatsieportret Koning in gemeentehuis Exloo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *