Het proces

Schaduwlicht: schijnbaar een tegenstelling. Schijnbaar omdat door het aanbrengen van schaduwvlakken als vanzelf de lichtvlakken ontstaan. Dit verschil is tegelijkertijd juist ook de samenhang. Mijn werk kenmerkt zich door dit gebruik van schaduw contra licht, ik houd om die reden ook van een theatrale belichting waardoor het schilderij uit sterke licht/donker contrasten ontstaan. Als kunstschilder boeit modelschilderen mij met name vanwege de subtiele lijn- en vormenstructuur in samenhang met het schaduw-licht effect.

Ik werk meestal op linnen met olieverf waarbij ik het onderwerp naar voren laat komen gebruikmakend van de bovengenoemde schaduwpartijen. Ik werk realistisch, altijd heb ik iets tastbaars nodig om mee te beginnen. Zonder dit fundament is er voor mij niets om te schilderen. Vanuit dit realistische houvast zoek ik wel naar spannende abstracte onderdelen die het sfeerbeeld bepalen.

De relatie van de mens als onderdeel van de natuur en kosmos is voor mij vaak een bron van inspiratie. In mijn werk is meestal een stuk symboliek verwerkt waarbij veel terugkomende elementen zijn: “de spiraal”, welke de eeuwigdurende levenscyclus voorstelt en de “sterrenhemel” als symbool voor de kosmische energie. De driehoek voor zowel het mannelijke als het vrouwelijke. Ook het kleurgebruik is vaak terug te voeren op elementen “water, vuur, aarde en lucht”.